TENS

T.E.N.S.

TENS gaat over het instellen van apparatuur voor de patiënt in het kader van pijnbestrijding.

De internationale benaming voor zenuwstimulatie is Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation. Gemakshalve wordt er meestal over 'TENS' gesproken, oftewel een apparaat om pijn te bestrijden.

Maak een afspraak! 

Hoe werkt een zenuwstimulator?

Een zenuwstimulator geeft, door middel van op het lichaam geplaatste elektroden, elektrische pulsen aan de zenuwen door. Dit prikkelen heeft een tweeledig doel. Enerzijds worden de zenuwen "afgeleid" van de aanwezige pijnprikkels, waardoor minder pijnsignalen aan de hersenen doorgegeven worden. Anderzijds wordt het lichaam aangezet endorfine te produceren, waarvan een pijnstillende werking uitgaat.

Pijn is een persoonlijke beleving. Iedereen ervaart pijn anders. Het toepassen van TENS heeft geen genezende werking. Het is een symptomatische behandeling die het pijngevoel onderdrukt. Langdurige stimulatie is niet gevaarlijk of schadelijk en heeft geen bijwerkingen. U bepaalt zelf wanneer u het gebruikt. In Nederland hebben we vele duizenden mensen die een TENS apparaat gebruiken.

Elektroden

Bij TENS worden elektroden op de huid geplaatst. Allergische huidreacties komen soms voor en worden meestal veroorzaakt door de pleisters waarmee de elektroden bevestigd worden. Indien er allergische reacties optreden kan gebruik gemaakt worden van hypoallergene toebehoren. Iedereen heeft een ander huidtype; de een heeft nergens last van en de ander heeft een bijzonder overgevoelige huid, reageert allergisch op bepaalde stoffen of heeft veel last van transpiratie. Om deze redenen zijn er veel verschillende soorten TENS elektroden.

Indicaties TENS

TENS kan worden voorgeschreven bij zowel acute als chronische pijnklachten en pijnsyndromen.

Worden de aanschafkosten van een TENS apparaat vergoed?

Ja, TENS als therapie wordt volledig vergoed; tenzij uw polisvoorwaarden anders vermelden. Ook de verbruiksartikelen die later bijbesteld kunnen worden, worden volledig vergoed met uitzondering van extra batterijen en de oplader. Om voor vergoeding in aanmerking te komen volgt u eerst een proefperiode en dan kan het TENS apparaat voorgeschreven worden door een, door de zorgverzekeraar erkende, deskundige.

Waar vind ik een deskundige voorschrijver?

De huisarts kan een doorverwijzing geven naar een ziekenhuis. Veel ziekenhuizen beschikken tegenwoordig over een "pijnpoli". Op deze pijnpoli zijn verschillende specialisten werkzaam, zodat ieder vanuit zijn expertise, een optimale ondersteuning en begeleiding kan bieden. Na het doorlopen van een proefperiode kan er, door de arts, bij de zorgverzekeraar een aanvraag worden gedaan voor vergoeding van het TENS apparaat en de diverse toebehoren. Bij bepaalde zorgverzekeraars mag ook een fysiotherapeut TENS voorschrijven.

 

 

 

De voordelen van TENS

  • Het is mogelijk een aanzienlijke pijnvermindering te bereiken zonder bijwerkingen.
  • TENS werkt niet verdovend of versuffend (in tegenstelling tot veel sterke pijnstillers).
  • TENS werkt alleen plaatselijk in tegenstelling tot medicijnen, die in het hele lichaam aanwezig zijn.
  • Het is een klein, handig draagbaar apparaat.
  • De patiënt kan zichzelf op elk gewenst tijdstip van de dag behandelen.