Oncologie Fysiotherapie

Oncologie fysiotherapie

Deze fysiotherapeut is opgeleid tot specialist op het gebied van de fysiotherapeutische zorg voor oncologie patiënten. De opleiding is ontwikkeld in samenwerking met medewerkers uit het Nederlands Kanker Instituut, het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis in Amsterdam en de Erasmus MC / Daniel den Hoed Kliniek in Rotterdam.

 

Maak een afspraak! 

De oncologie fysiotherapeut richt zich specifiek op bewegingsproblemen als gevolg van deze ziekte of de behandeling daarvan. Voorbeelden daarvan zijn: stug littekenweefsel, huidveranderingen, lymfoedeem, verminderde beweeglijkheid van de gewrichten, verminderde spierkracht, vermoeidheid, conditieverlies, spanningsklachten en pijn.

Ook kunnen er problemen ontstaan in het uitvoeren van werk of hobby’s. De oncologiefysiotherapeut kan helpen in alle fasen van de ziekte: de curatieve, palliatieve of terminale. Elke fase vereist een specifieke behandeling door de oncologiefysiotherapeut, aangezien de behandeldoelen verschillen.

Chronische ziekte

Door screening en betere behandelmethoden krijgen kanker en de gevolgen van kanker steeds meer het karakter van een chronische ziekte. Dit heeft gevolgen voor het fysieke, psychische en sociale welbevinden. De patiënt moet op eigen wijze leren omgaan met de nieuwe situatie. De oncologiefysiotherapeut kan hierbij een ondersteunende rol vervullen of als coach in dit proces functioneren.